Potrivit unor extrase din interviul disponibil pe site-ul FAZ, care urmeaza sa fie publicat cu cateva ore inainte de o intalnire cu cancelarul german la Roma, Monti apreciaza ca dupa summitul de la Bruxelles de joi, presa ar fi trebuit sa scrie "Angela + Monti = un pas inainte pentru politica economica europeana".

Dupa summitul de la Bruxelles, majoritatea economistilor subliniaza ca daca Angela Merkel s-a opus oricarei mutualizari a datoriei, omologul sau italian Mario Monti a castigat cu 2 la 0.

Potrivit FAZ, Monti contesta ca ar exista divergente profunde intre el si Merkel.

Seful Guvernului de la Roma afirma ca Italia a aparat cresterea economica, dar nu cu "pretul disciplinei bugetare". El da asigurari ca la Bruxelles a contribuit, printr-o "metoda de negociere clasica", la a face ceva "pentru cresterea si stabilitatea financiara" in Europa, continua FAZ.

Citeste si:

Monti recunoaste cu certitudine ca Guvernul sau "se afla in imposibilitatea, intr-un an si patru luni, de a reforma tara in intregime", dar spera totusi ca acesta "va scoate Italia din criza financiara pentru a urma calea relansarii" economice.

"Capacitatea de negociere si stabilitate a unui Guvern sunt cel putin la fel de importante ca asanarea conturilor publice si stimularea economiei", apreciaza el.

Italia "isi face temele", afirma Monti, reluand expresia cancelarului german, dar depinde de multe lucruri "ca mediile straine sa recunoasca aceste demersuri si sa ii acorde incredere Italiei".