9 Iulie 2012

Italia reduce cheltuielile bugetare cu peste 20 mld. euro in 3 ani



Guvernul lui Mario Monti (foto) a adoptat in noaptea de joi spre vineri o serie de masuri care permit reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro in 2012 si cu cate peste 10 miliarde de euro in 2013 si 2014, relateaza AFP.

"Economiile pe care acest decret le permite vor fi de 4,5 miliarde in 2012, 10,5 miliarde in 2013 si 11 miliarde in 2014", a declarat Monti pentru presa, relateaza Mediafax.

Guvernul a adoptat deja, la sfarsitul lui aprilie, un decret-lege care stabilea principiul unei reduceri a cheltuielilor cu 4,2 miliarde de euro in 2012 iar documentul adoptat in cursul noptii vine sa completeze cu masuri concrete textul precedent, extinzand totodata orizontul de timp la urmatorii doi ani.

O mare parte din aceste reduceri de cheltuieli vizeaza sanatatea si administratia publica, a precizat Monti.

Conform adjunctului ministrului Economiei Vittorio Grili, administratia publica va reduce cu 20% din posturile de conducere si cu 10% totatul efectivelor, asa cu a hotarat de curand presedintia Consiliului de Ministri si Ministerul Economiei si Finantelor, un portofoliu detinut tot de Monti.
Grilli a mai anuntat pentru 2012 o reducere cu 50% a cheltuielilor alocate masinilor de serviciu, in comparatie cu nivelul de anul trecut, si reducerea la jumatate a celor destinate provinciilor italiene.

Sedinta de Guvern a inceput catre ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei) si s-a incheiat catre ora 23.00 GMT (vineri, 2.00, ora Romaniei), un semn al dificultatii cu care Executivul a gasit domeniile unde reducerile bugetare ar fi eficiente, fara sa afecteze serviciile catre populatie, ca sanatatea si educatia.

"Am vrut sa evitam reducerile liniare, preferand calea mai complicata, insa mai eficienta in plan structural, a analizei chetuielilor", a explicat Monti.

Monti a subliniat ca aceste masuri vor permite evitarea timp de cel putin un an a cresterii TVA cu 2 procente, care ar trebui sa treaca de la 21 la suta la 23 la suta, o masura pe care Guvernul doreste sa o evite, deoarece estimeaza ca aceasta ar putea agrava recesiunea.

Aceste masuri sunt rezultatul unui raport al ministrului Relatiilor cu Parlamentul Piero Garda, tnsarcinat de Monti sa lanseze un "spending review" (revizuire a cheltuielilor publice), termen utilizat de catre Guvern.

Foto: AgerPress.



Citeste si