Principalele revendicari ale angajatilor, oameni de stiinta si ingineri, au fost legate de cresterea salariilor, scrie Mediafax.

Nicio centrala nucleara din Canada nu va fi inchisa din cauza grevei, insa lucrarile de proiectare, modernizare si intretinere la mai multe reactoare din Ontario, Quebec, New Brunswick, Argentina, China si Romania vor fi afectate direct, a declarat Michelle Duncan, purtatorul de cuvant al sindicatului angajatilor Candu, citat de AFP.
Presedintele sindicatului, Peter White, a declarat intr-un comunicat ca greva va conduce aproape sigur la pierderea mai multor ingineri de valoare, care vor demisiona si vor pleca sa lucreze in alta parte in cazul scaderii salariilor.

Inginerii intrati in greva se ocupa de proiectare si lucrari mari de intretiniere la reactoare de tip CANDU instalate in mai multe tari, inclusiv in Romania, la Cernavoda.

Candu Energy a fost cumparata anul trecut de grupul industrial SNC-Lavalin de la compania de stat Atomic Energy of Canada.

Reprezentantii companiei nu au fost disponibili pentru comentarii, potrivit AFP.

Sindicatul a avertizat anul trecut, la vanzarea Candu Energy, ca scoaterea companiei din grupul Atomic Energy of Canada ar putea prezenta riscuri pentru clientii tehnologiei CANDU, prin pierderea de expertiza.

Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Unitatea 1 a centralei a fost pusa in functiune in 1996, iar a doua in 2007, asigurand impreuna aproape 20% din consumul de energie national. Autoritatile vor sa construiasca inca doua reactoare la Cernavoda.