Bancherii de investitii din Europa risca noi concedieri din cauza crizei datoriilor

Bancherii de investitii din Europa risca un al doilea val de concedieri in mai putin de un an, dupa ce criza datoriilor din zona euro a dus la scaderea comisioanelor obtinute din servicii precum cele pentru fuziuni si subscrieri de instrumente financiare la minimul ultimilor noua ani, potrivit Mediafax.

Cele mai mari presiuni pentru eficientizarea activitatilor sunt suportate de Credit Suisse si UBS, cele mai mari banci din Elvetia, intrucat tara a luat-o inaintea altor state in privinta introducerii unor reguli mai stricte referittoare la capital si lichiditati, pentru prevenirea asumarii unor riscuri prea mari, astfel ca unele afaceri au devenit neviabile.

Diviziile specializate in operatiuni cu instrumente financiare ale celor doua banci au cel mai mare raport intre costuri si venituri intre 12 mari companii financiare din Europa si Statele Unite, potrivit unei analize din luna mai a Morgan Stanley.

Dinamici asemanatoare sunt intalnite si la alte banci din cauza continuarii crizei, a necesarului unui capital mai ridicat si a opririi cresterii economice.

"Bancherii sunt cu adevarat pesimisti, multi sunt ingrijorati in privinta locurilor de munca. Bancile sunt sub presiunea de a reduce costurile si a echilibra balantele contabile, avand loc o schimbare semnificativa a functionarii industriei financiare", a declarat Edward Cumming-Bruce, partener la firma de consultanta Gleacher Shacklock din Londra.

Criza datoriilor agita pietele si descurajeaza clientii sa incheie tranzactii.

Comisioanele obtinute de bancile de investitii in Europa, Orientul Mijlociu si Africa din fuziuni, vanzari de actiuni si obligatiuni si imprumuturi au scazut cu peste o treime in primul semestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 9 miliarde de dolari, cel mai redus nivel dupa 2003, potrivit estimarilor firmei de cercetare Freeman&Co din New York.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Franţa: teste 'sistematice' pe aeroporturi pentru călătorii din ţările roșii
Setari Cookie-uri