Noile masuri de austeritate vin dupa ce liderii europeni au prelungit cu un an, in 2014, termenul pana la care Spania trebuie sa-si coboare deficitul bugetar sub limita de 3%. Tinta de deficit bugetar pentru acest an a fost, de asemenea, extinsa de la 5,3% la 6,3%. Anul urmator, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar in 2014 la 2,8%.

TVA redusa, pentru unele produse si servicii, va fi modificata de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de stricta necesitate va fi mentinuta la 4%, a anuntat premierul spaniol, Mariano Rajoy, in parlamentul de la Madrid.

O reforma a administratiei ar urma sa aduca economii de 3,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea numarului de consilieri locali, renuntarea la o deducere fiscala acordata pentru achizitia de case si scaderea ajutoarelor pentru somaj, potrivit Bloomberg.

Masurile prevad o diminuare a numarului de companii publice, precum si o scadere de 30% a numarului de consilieri locali, a spus Rajoy. Unele bonusuri ale angajatilor publici si inaltilor functionari vor fi, de asemnea, diminuate.

Intr-un semn ca angajatii publici din Spania ar putea fi afectati de concedieri, Rajoy a declarat ca numarul de persoane in posturi publice a crescut cu 290.000 de la declansarea crizei, noteaza The Guardian.

"Aplic masuri exceptionale in circumstante exceptionale", a spus premierul, argumentand cu nivelul nesustenabil, de circa 7% al randamentelor obligatiunilor Spaniei. Rajoy a avertizat repetat, in timpul discursului, ca problemele tarii nu se vor incheia rapid, ceea ce inseamna ca Spania trebuie sa se astepte in continuare la o perioada lunga de dificultati economice.
Premierul a amintit parlamentului ca a venit la putere in urma cu opt luni promitand reduceri de taxe, iar acum le creste. Spania a majorat in acest an si taxa pe venit si diverse taxe pentru companii.

Ministrii de Finante din zona euro au ajuns, luni, la un acord pentru a sustine bancile spaniole, prin transferul unor fonduri de 30 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii iulie, parte a planului de recapitalizare a sistemului bancar spaniol, puternic lovit de prabusirea pietei imobioliare locale, cu fonduri de pana la 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro.