Trezoreria de la Roma a imprumutat 3,5 miliarde euro cu maturitatea la trei ani, la o dobanda de 4,65%, in scadere puternica de la nivelul de 5,3% platit pe 14 iunie pentru a plasa pe piata titluri cu scadenta la un termen similar, scrie Mediafax.

Statul italian si-a atins obiectivul de finantare, cu o rata de suprasubscriere de 1,73 ori, in urcare de la 1,59 in iunie.

"Retrogradarea ratingului de credit al Italiei era deja reflectata in piata. Bancile locale continua sa apere reduta la licitatiile italiene.

Dobanda este insa inca ridicata si reflecta riscurile tot mai mari in jurul Italiei", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.

Statul italian a imrpumutat totodata 1,75 miliarde euro prin trei emisiuni de obligatiuni de dierse maturitati, pe termen de pana la 10 ani.

Trezoreria a vandut titluri de 600 milioane euro cu scadenta in 2022 la un randament de 5,82%, 384 milioane euro cu maturitatea in 2023 la 5,89%, respectiv 766 milioane euro platibile in 2019 la 5,58%.

Anterior operatiunilor, randamentul de referinta al obligatiunilor italiene cu maturitatea la 10 ani era de 5,9% pe piata secundara.

Moody's a retrogradat vineri dimineata ratingul obligatiunilor guvernamentale italiene cu doua trepte, de la "A3" la "Baa2", cu doi pasi deasupra categoriei "junk" a investitiilor cu caracter speculativ, din cauza cresterii costurilor de finantare, incetinirii cresterii economice si riscurilor de contagiune.

Agentia de rating a mentinut perspectiva negativa atribuita Italiei, avertizand ca sunt posibile noi actiuni similare.