In cazul imprumuturilor brute, care includ si creditele pe termen lung, overdrafturile si sumele detinute in conturi si depozite, a avut loc un avans de 40 de miliarde de euro, la 365 miliarde de euro, reprezentand 30% din imprumuturile care au avut loc in zona euro, scrie Mediafax.

Spania a cerut un ajutor european de pana la 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor, in conditiile in care accesul guvernului pe pietele financiare s-a redus, iar randamentul obligatiunilor suverane a ajuns la circa 7%.

Dependenta in crestere a bancilor de BCE ar putea reflecta retragerile de depozite din Spania, care se confrunta cu cel mai mare declin al investitiilor straine de la crearea euro.

Depozitele rezidentilor au scazut cu 2,5% in aprilie, fata de luna martie, iar fata de aceeasi perioana a anului trecut cu 5,4%, potrivit datelor Bancii Spaniei.

Nerezidentii au retras in aprilie investitii in actiuni si obligatiuni in valoare de 24,6 miliarde de euro, cel mai mult dupa 1999, fata de numai 4,54 miliarde de euro cu un an in urma.