Linia de finantare de la FMI va fi asigurata, probabil, pana in toamna, a spus Varga la postul local HírTV. Misiuni ale FMI si UE vor sosi marti la Budapesta pentru inceperea discutiilor, relateaza Mediafax.

Ungaria nu are nevoie pentru moment de fonduri de la creditorii internationali, insa pietele financiare sunt foarte nesigure, in contextul temerilor legate de Spania si Italia, a afirmat ministrul.

Din acest motiv, Ungaria are nevoie de o plasa de siguranta, care va fi asigurata printr-un acord cu FMI si UE, a adaugat ministrul.

"Totul se afla intr-un vartej in Europa", unde problemele Spaniei, Italiei si posibil Frantei "agita pe toata lumea".

In acest context este dificil de spus acum daca Ungaria va avea sursa de finantare pentru 5-6 miliarde de euro, de care are nevoie pentru a plati anul urmator un credit anterior de la FMI. Daca va fi disponibila finantare din piata, nu va fi nevoie de alt credit, dar daca nu va fi, atunci Ungaria va trebui sa traga bani de la FMI.

"Asta este povestea plasei de siguranta", a spus Varga.

Guvernul de la Budapesta ar viza un pachet financiar preventiv de 15-20 de miliarde de euro de la FMI si UE. Ungaria a fost salvata de la colaps financiar in 2008 cu un pachet de ajutor financiar de 20 de miliarde de euro, de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Ungaria are estimate plati de aproape 4 miliarde de euro catre UE si FMI in acest an in contul primului acord. Anul urmator, guvernul trebuie sa restituie circa 4,5 miliarde de euro.