Salariul regelui Juan Carlos al Spaniei va fi redus cu 7,1%, pentru respectarea planului guvernamental de austeritate, care prevede o masura similara pentru toti functionarii publici, prin eliminarea primei de Craciun, a anuntat marti Casa Regala, transmite AFP, citata de Mediafax.

Decizia implica pentru rege o scadere de 20.910 euro a salariului sau anual, o reducere de 10.455 de euro pentru printul mostenitor Felipe, precum si diminuarea cu 7% a cheltuielilor de reprezentare ale tuturor membrilor familiei regale.

In total, vor fi facute economii de 90.000-100.000 de euro din bugetul total al Casei regale pentru acest an, care se ridica la 8,264 milioane de euro, suma cu 2% mai mica fata de anul trecut.

Banii economisiti vor merge la Trezoreria publica, potrivit Casei Regale.

Eliminarea primei de Craciun, echivalenta cu salariul pe o luna, reprezinta o scadere anuala de 7% a veniturilor anuale ale functionarilor publici din Spania, care primesc 14 salarii pe an. Aceasta este una dintre principalele masuri de austeritate anuntate saptamana trecuta de guvernul de dreapta.

Executivul de la Madrid vrea sa economiseasca 65 de miliarde de euro pana in 2014 prin noul plan de austeritate, care mai prevede majorarea TVA si reducerea indemnizatiilor de somaj.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
6 road trip-uri spectaculoase in Europa