Spania a inrautatit prognoza economica pentru anul viitor

Guvernul spaniol a inrautatit prognoza economica pentru anul viitor, anticipand un declin al PIB de 0,5%, in loc de o crestere de 0,2% estimata in luna aprilie, a declarat vineri ministrul pentru Buget Cristobal Montoro, dupa o sedinta a Executivului de la Madrid, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

Economia Spaniei a reintrat in recesiune anul trecut, iar somajul este in crestere dupa prabusirea sectorului imobiliar.

Somajul va atinge in acest an 24,6%, potrivit noilor estimari guvernamentale, peste nivelul de 24,3% anticipat anterior. Anul viitor, Executivul se asteapta ca 24,3% din populatia activa sa nu aiba un loc de munca, usor peste prognoza precedenta, de 24,2%.

Economia va fi sustinuta anul viitor de exporturi, care vor creste cu 6%, dar cererea interna va continua sa scada.

Cheltuielile guvernamentale vor atinge anul viitor 126,8 miliarde de euro, cu 9,2% peste nivelul din 2012, a spus Montoro. Excluzand costul dobanzilor si al contributiilor la sistemul de asistenta sociala, plafonul cheltuielilor va scadea cu 6,6% comparativ cu 2012.

Pe de alta parte, administratia regionala a Valenciei, una dintre cele mai indatorate dintre regiunile Spaniei, a anuntat vineri ca va apela la ajutorul guvernului central pentru a-si putea plati datoriile. Valencia trebuie sa plateasca pana la sfarsitul anului datorii de 2,85 miliarde de euro.

Regiunile spaniole au scadente de circa 15 miliarde de euro in a doua jumatate a anului, Valencia si Catalonia fiind cele mai indatorate.
Anunturile au avut loc in aceeasi zi in care ministrii de Finante din zona euro si-au dat acordul final pentru un plan de sustinere a bancilor spaniole aflate in dificultate cu pana la 100 de miliarde de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri