Autoritatile de reglementare a pietelor financiare din Spania si Italia au decis interzicerea temporara a tranzactiilor in lipsa cu actiuni, din cauza pierderilor mari inregistrate pe bursele europene, relateaza MarketWatch.

CNMV, autoritatea de reglementare din Spania, a anuntat pe pagina sa de Internet ca interdictia va fi de trei luni, sau pana la inchiderea tranzactiilor din 23 octombrie, iar decizia ar putea fi prelungita sau ridicata, in functie de situatie.

In Italia, autoritatea Consob a anuntat ca interdictia va fi valabila pana la sfarsitul acestei saptamani, conform Mediafax.

Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in scadere cu 2,5%, in timp ce FTSE Mib al bursei din Milano este in declin cu peste 4%.

Cele mai afectate in Italia sunt titlurile bancare. Actiunile Banca Monte dei Paschi di Siena sunt in scadere cu 8,96%, Intesa Sanpaolo cu 8,96%, UBI Banca cu 8,01% si Banca Popolare di Milano cu 7,64%.

In Spania, randamentul obligatiunilor pe termen de 10 ani a urcat cu 0,22 puncte procentuale, la 7,49%, cel mai ridicat nivel de la infiintarea euro in 1999, dupa ce publicatia El Pais a relatat ca sase regiuni spaniole vor cere sprijinul financiar al guvernului central.

Titlurile Banco Santander sunt in declin cu 1,9%, iar cele ale Bankia cu 4,5%.

Intr-o tranzactie in lipsa ("short selling"), un trader vinde actiuni luate cu imprumut sperand ca valoarea acestora va scadea inainte sa fie nevoit sa cumpere pentru a le returna. Diferenta de pret reprezinta profitul sau pierderea acestuia.

Criticii afirma ca astfel de practici incurajeaza speculatiile si coboara pretul actiunilor, determinand o panica ce se alimenteaza singura, in timp ce sustinatorii considera ca pastreaza corectitudinea si mentine lichiditatea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si