Statele Unite au inregistrat in trimestrul al doilea o crestere economica de 1,5%, sub avansul de 2% din primele trei luni ale acestui an, dupa ce problemele de pe piata muncii i-au determinat pe americani sa isi restranga cheltuielile, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Analistii anticipau un avans al PIB de 1,4%.

Cheltuielile de consum, care reprezinta circa 70% din PIB-ul SUA, au inregistrat cea mai lenta crestere din ultimul an.

Americanii isi reduc cheltuielile din cauza crizei datoriilor din Europa si a incertitudinilor legate de politica fiscala din SUA, care afecteaza increderea in economie si implicit vanzarile unor companii precum United Parcel Service si Procter&Gamble.

Incetinirea cresterii economice face mai dificila reducerea somajului, justificand de ce presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a declarat ca institutia este pregatita sa intervina cu noi masuri de stimulare, daca va fi nevoie.

"Incepem semestrul al doilea de pe o baza nu prea buna. Economia incetineste notabil. Avand in vedere riscurile, este improbabil ca Fed sa ramana in expectativa pentru tot restul anului", a declarat Michael Hanson.

Cheltuielile de consum au crescut cu 1,5% in perioada aprilie-iunie, fata de 2,4% in trimestrul anterior. Analistii anticipau un avans de 1,3%.

Bernanke a declarat ptamana trecuta ca progresele in reducerea somajului vor fi probabil "frustrant de lente".

Locurile de munca si economia sunt temele centrale ale campaniei prezidentiale din Statele Unite, in care se confrunta presedintele Barack Obama si republicanul Mitt Romney.

Sursa imagine: Freedigitalphotos.netTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si