Pretul la titeiul de tip Brent, specific zonei europene, a ramas peste nivelul de 100 dolari SUA/ baril, volatilitatea a rams si ea in continuare ridicata. Un baril reprezinta 158,98 l. El a costat in ziua de 31.07.2012, la deschiderea tranzactiilor, 105,6 dolari SUA. Astfel s-a inregistrat o scadere cu 0,35% fata de ziua precedenta.
In a treia saptamana a lunii iulie 2012, pretul la Brent a trecut peste nivelul de 105 dolari SUA/baril, un nivel important din punct de vedere al analizei tehnice. Trendul crescator ajungand pana la nivelul de 108.4 dolari SUA/ baril in data de 19 iulie, valoare importanta pentru ca reprezinta aproape 50% din scaderea masiva, de la 128.4 la 88.4 dolari SUA/ baril, petrecuta in acest an. Era previzibil ca vom asista la o corectie a pretului spre zona de 105 - 106 dolari SUA/ baril. Doar ca de data aceasta corectia a fost mai supla decat ne-am asteptat, datorita inrautatirii situatiei economice din Spania.

Luni, 23 iulie 2012, inaintea deschiderii sesiunii de tranzactionare din Europa, cotatia la Brent scazuse cu aproape 2 dolari, sub pragul de 105 dolari SUA/ baril. Ulterior scaderea a continuat pana aproape de nivelul de 102 dolari SUA/ baril. 4 dolari in patru - cinci ore! Toata aceasta scadere a fost generata de inrautatirea aprecierii situatiei spaniole, se vorbea chiar despre… o a “doua Grecie”! Bursele europene au inregistrat scaderi masive, dobanda la bondurile spaniole cu maturitate la 10 ani a trecut din nou peste nivelul de 7% si a inregistrat astfel noi maxime istorice. Moneda europeana s-a depreciat in raport cu moneda americana cu mai mult de 1%, ajungand pana la nivelul de 1.2044. Un minim al ultimilor doi ani!

La inceputul saptamanii trecute, cotatia la titeiul de tip Brent a rams in intervalul de variatie de 102 - 104 dolari SUA/ baril. In corelatie cu celelalte piete financiare internationale, ar fi fost astfel posibil ca pretul sa scada din nou chiar sub nivelul de 100 dolari SUA/ baril. Doar ca, asa cum s-a mai intamplat in ultima perioada, un simplu comentariu sau o declaratie a unor oficialitati schimba sentimentul pietelor, in cateva minute…

In data de 26 iulie, in cadrul “Global Investment Conference” de la Londra, era asteptat discursul Presedintelui ECB, italianul Mario Draghi. Un discurs de la care pietele nu aveau asteptari prea mari. Nu cred ca au fost multi cei care s-au asteptat la ceva important. Discursul nu a durat mult, presedintele ECB a spus numai cate fraze : “ECB va face orice pentru salvarea euro”. Zona euro este mult mai puternica dacat stiu oamenii. Credem ca prezenta monedei euro este… ireversibila, a repetat Draghi. ECB este gata sa faca orice pentru a mentine zona euro!

Aceste declaratii au reprezentat bula de oxigen de care piata avea nevoie! Dupa cateva minute de acalmie, deoarece putini erau cei care se asteptau la ceva anume de la discursul presedintelui Mario Draghi, pietele financiare au inceput sa inregistreze cresteri semnificative! Semnificativ este chiar putin spus! Moneda europeana s-a apreciat fata de dolarul american cu aproape 2 % (de la 1.2080 la 1.2340), dobanda la bondurile Spaniei si Italiei a scazut masiv, indicii burselor au trecut pe plus! Indicele S&P a crescut cu aproape 2.6 %, indicii bursei din Spania cu peste 5 % la fel ca si indicele bursei din Italia. Toate acestea s-au intamplat in doar cateva ore!

Ramane de vazut bineinteles care vor fi masurile concrete pentru a redresa situatia economica din zona euro. Doar niste declaratii nu pot rezolva situatia. Era si normal ca pietele financiare sa reactioneze la declaratiile presedintelui ECB. Sa ne aducem aminte ca Banca Centrala Europeana a micsorat la inceputul acestei luni dobanda de referinta pentru moneda euro. Pentru a sprijini cresterea economica. Doar ca exista si pareri conform carora o reluare a programului de cumparare de catre ECB a bondurilor italiene si spaniole nu va rezolva situatia ci o va complica si mai mult.

Deutsche Bundesbank a afirmat, prin vocea unei oficialitati, ca Germania nu e de acord cu o continuare a programului de cumparare de bonduri din partea ECB si a reafirmat opozitia Germaniei de a acorda licenta bancara Fondului de Salvare Europeana, pentru a putea cumpara bonduri europene cu bani imprumutati de la ECB.

Declaratiile presedintelui ECB au fost sustinute la scurt timp si de declaratiile comune ale cancelarului Angela Merkel si a presedintelui francez Hollande care au spus ca vor depune toate eforturile pentru a mentine zona euro… intacta.

Aceste declaratii au venit cu o saptamana inainte de sedinta de politica monetara a FED, Banca Centrala din SUA, organism de la care multi analisti economici asteapta lansarea unui nou program de stimulare monetara QE3. O speranta perpetua pentru economia SUA, al carei ritm de crestere este departe de cel dorit. Si din partea Bancii Centrale a Japoniei se asteapta lansarea unui program de stimulare a economiei nipone. Pietele interpreteaza ca sunt sanse mari ca cel putin una dintre aceste banci centrale sa introduca in aceeasi perioada programe de stimulare monetara.

Indicii burselor isi contiuna cresterea, rata de schimb intre moneda europeana si dolarul american s-a stabilizat in zona de 1.23. Pietele sunt inca optimiste! Se asteapta masuri concrete. Daca acestea insa nu vor veni, cred ca din optimism vor trece din nou in pesimism: bursele vor incepe din nou sa scada, dobanda la bonduri sa creasca si este posbil ca in cateva zile sa ne intoarcem la situatia de la inceputul perioadei descrise mai sus!

Revenind la pretul titeiului, acesta a crescut mult mai putin decat restul pietelor financiare. A trecut din nou peste nivelul de 105 dolari SUA/ baril, s-a stabilizat in aceasta zona de cateva zile. Cred ca jucatorii asteapta sedinta FED din 1 august 2012. In functie de rezultatele acesteia, vom putea cuprinde directia trendului la titei pentru urmatoarele saptamani. Pana la 1 august, pretul la titeiul de tip BRENT va ramane stabil in intervalul de variatie 105 - 107 dolari SUA/ baril.

Zona de 108.40 dolari SUA reprezinta un nivel important pentru evolutia pretului. O inchidere a cotatiei peste acest nivel, ar duce la cresterea pretului chiar si peste nivelul de 110 dolari SUA/ baril, in scurt timp. In directie opusa, zona de 101.80 -102 dolari SUA reprezinta o “zona de suport” puternica. Daca insa pretul va scadea si va inchide sub acest nivel, o evolutie pana sub nivelul de 100 dolari SUA/ baril devine probabila.

Pretul petrolului asteapta. Ce anume? Obisnuitele influente macroeconomice europene sau poate un deznodamant in Iran. Nu stim. Scenariu cresterii pretului pare a fi ceva mai probabil! O crestere de peste nivelul de 110 dolari SUA/ baril in cateva saptamani! Deoarece este posibil ca si autoritatile din China sa ia masuri pentru stimularea economiei, situatia privind programul de cercetare nucleara al Iranului este departe de a fi rezolvata si… la fel ca si situatia din Siria, pot apare poate noi tensiuni in zona golfului Persic. Toate pot duce la noua o crestere a cotatiilor!

Un comentariu de Dan Berendel, trader international si proprietar al Master Chem Oil


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri