Banca Centrala Europeana a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,75%, decizie anticipata de majoritatea economistilor, iar pietele asteapta conferinta de presa a presedintelui BCE, Mario Draghi, care ar putea anunta noi masuri anticriza.
"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate, la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat transmis joi de institutie, citat de Mediafax.

Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa, precizeaza banca.

La sedinta de la inceputul lunii iulie, BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, decizii fara precedent in istoria institutiei, care incearca sa stimuleze economia europeana in contextul crizei datoriilor de stat.

Banca Angliei a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul de 0,5% si plafonul programului de "relaxare cantitativa" la 375 miliarde lire sterline, decizii anticipate de majoritatea economistilor contactati de Bloomberg.

Institutia a lansat miercuri programul "Finantare pentru Creditare", prin care incearca sa combata recesiunea prin recompensarea bancilor care acorda imprumuturi. In luna iulie, banca a extins cu 50 miliarde lire programul de relaxare cantitativa, care presupune achizitii de obligatiuni de pe piata secundara pentru a reduce costul creditului si a creste lichiditatea din economie.

Lira sterlina s-a apreciat fata de dolar dupa anuntarea deciziilor de joi si se tranzactioneaza in urcare cu 0,2%, la 1,5561 dolari pe unitate. Randamentul obligatiunilor de stat britanice cu maturitatea la 10 ani a coborat usor, la 1,502%.

Economia Marii Britanii a inregistrat in trimestrul al doilea o contractie de 0,7% din PIB fata de primele trei luni ale anului, fiind in recesiune de trei trimestre consecutive. Economia nu si-a revenit dupa criza financiara mondiala de acum trei ani, iar Marea Britanie trece prin prima recesiune dubla din anii '70.

Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat miercuri ca va lua masuri de relaxare a politicii monetare pentru a stimula economia, in special in contextul conditiilor dificile de pe piata muncii, cu un somaj ridicat, de peste 8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri