Pretul petrolului a crescut cu aproape 5% in ultima sesiune de tranzactionare a saptamanii trecute, datorita datelor economice publicate in Statele Unite, care au indicat cresterea peste estimari a numarului de locuri de munca si a sectorului serviciilor, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Rapoartele economice de vineri au consolidat increderea investitorilor in revenirea celei mai mari economii a lumii, totodata cel mai mare consumator de petrol.

Cotatia de referinta pentru piata SUA a crescut vineri, pe bursa de marfuri de la New York, cu 4,9%, respectiv 4,27 dolari, la 91,4 dolari pe baril. Pretul a urcat cu numai 1,4% saptamana trecuta si este in scadere cu 7,5% de la inceputul anului.

Pretul petrolului Brent, important pentru pietele europene, a avansat totodata pe bursa de marfuri de la Londra cu 2,9%, respectiv 3,04 dolari, la 108,94 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din luna mai.

Numarul locurilor de munca din SUA a crescut cu 163.000 in luna iulie, cu mult peste estimarile analistilor, insa rata somajului a avansat de asemenea, la 8,3%.

Un indice al sectorului serviciilor a avansat de asemenea peste estimarile economistilor si indica o usoara revenire a sectorului.

Indicii bursieri Standard & Poor's 500 si Dow Jones Industrial Average au inchis vineri la New York in urcare cu 1,9%, respectiv 1,7%.

Dolarul s-a depreciat cu 1,6%, cursul urcand la 1,2379 dolari pe euro, incurajand investitorii sa cumpere active denominate in moneda americana.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
CV-ul la control: ce NU trebuie sa incluzi intr-un CV