Cancelarul german Angela Merkel se gandeste sa relaxeze conditiile din acordul cu Grecia, punand la incercare relatia tensionata cu membrii coalitiei de guvernare care se opun unor noi concesii pentru statul elen, au declarat doi parlamentari germani, citati de Bloomberg.

Guvernul Merkel este strans cu usa intre apelurile la indulgenta venite de la Atena si nevoia de a afisa o atitudine severa pentru a asigura Germania ca Grecia isi va respecta angajamentele si sacrificiile asumate in schimbul finantarii externe care ii permite sa evite falimentul si sa ramana in zona euro, au spus, in interviuri telefonice acordate Bloomberg, parlamentarii Klaus-Peter Willsch si Frank Schaeffer, care desi fac parte din coalitia de guvernare au votat impotriva masurilor propuse de Merkel pentru rezolvarea crizei din zona euro.

"Merkel cunoaste bine sensibilitatile, dincolo de cei doar 27 de membri ai coalitiei care au votat ultima data impotriva, astfel ca linia oficiala este sa fie dura cu Grecia. Insa in acelasi timp, sunt impinsi in fata unii ca sa incerce apele, sa vada cum ar putea fi abandonata aceasta linie dura", a afirmat Wilsch, membru al Uniunii Crestin Democrate, partidul condus de Merkel, potrivit Mediafax.

Cancelarul va incerca probabil sa ajunga la un promos cu premierul elen Antonis Samaras pentru a permite ambelor parti sa scape cu fata curata, comenteaza la randul sau Schaeffer, membru al Partidului Democrat Liber, de asemenea membru al coalitiei alaturi de CDU. El noteaza ca este totusi prea devreme pentru a se ajunge la o decizie privind "transformarea Greciei intr-un exemplu, daca nu respecta conditiile din program".

Nici unul dintre cei doi parlamentari germani nu a facut referire la vreo masura specifica luata in calcul de Merkel. Un oficial CDU a declarat in iulie in presa ca Grecia ar putea avea nevoie de o a doua restructurare a datoriei de stat pentru a ramane in zona euro, noteaza Bloomberg.

Creditorii internationali ai Greciei, Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, vor decide in luna septembrie daca vor continua finatarea externa a statului elen, in functie de progresul reusit de Atena privind tintele din acord. Samaras vrea prelungirea programului de ajustare fiscala cu doi ani, pana la finele lui 2016, argumentand ca recesiunea severa impiedica guvernul sa adune veniturile necesare pentru atingerea tintelor asumate.

Grecia are un acord de finantare externa de 130 miliarde euro semnat in primavara dupa ce a avut in derulare, din 2010, un alt program, de 110 miliarde euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Grecia va primi 7,5 miliarde de euro de la zona euro