BCE: Informatiile despre achizitiile nelimitate de obligatiuni sunt inselatoare

Banca Centrala Europeana (BCE) ia in calcul stabilirea unor plafoane asupra randamentelor obligatiunilor guvernamentale din zona euro, impuse prin cumpararea nelimitata de titluri de catre institutie de pe piata secundara, potrivit revistei Der Spiegel, informatie calificata de un purtator de cuvant al institutiei drept "inselatoare", relateaza Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE va lua o decizie privind aceasta masura la urmatoarea sedinta de politica monetara, de la inceputul lunii septembrie, a notat Der Spiegel, fara a preciza sursa informatiilor.

Publicatia a precizat ca achizitiile de obligatiuni efectuate de banca ar fi facute publice imediat dupa efectuarea tranzactiilor, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al BCE a afirmat luni ca "este absolut inselator sa relatezi despre decizii care nu au fost luate, precum si despre puncte de vedere individuale care nu au fost discutate in consiliul guvernatorilor BCE, care va actiona strict in cadrul mandatului sau". El a spus ca este gresit sa speculezi pe marginea marimii interventiilor BCE.

"Politica monetara este independenta si in conformitate cu mandatul BCE", a adaugat reprezentantul BCE.

Dobanzile platite de Spania si Italia pentru a atrage finantare din piete au crescut in ultimul an la cote alarmante, apropiindu-se si chiar depasind uneori pragul psihologic de 7%, la care Grecia, Irlanda si Portugalia au solicitat programe de finantare externa de la UE si FMI.

In prezent, randamentul obligatiunilor spaniole cu maturitatea la 10 ani a scazut la 6,44%, iar Italia se imprumuta la mai putin de 6%, scaderi datorate speculatiilor din piata privind o posibila interventie decisiva a BCE.

Presedintele BCE Mario Draghi a declarat la inceputul lunii august ca banca ar putea cumpara obligatiuni spaniole si italiene in paralel cu Mecanismul European de Stabilitate pentru a reduce semnificativ dobanzile percepute de investitori celor doua tari. Germania sprijina propunerile lui Draghi, notand ca astfel de actiuni trebuie insotite de respectarea unor conditii stricte de catre Roma si Madrid.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri