Guvernul statului cu o populatie de 330.000 de locuitori inca mai are o perioada de gratie de 30 de zile pentru a plati dobanda aferenta titlurilor de stat emise. Oficialii cabinetului din Belize spun insa ca este putin probabil sa faca acest lucru.

Creditorii acuza statul ca incearca sa copieze Grecia, fortand o restructurare a platii obligatiunilor in valoare de 550 mil. dolari – jumatate din datoria publica a tarii.

Scandalul a atras atentia asupra datoriilor din ce in ce mai mari ale tarilor din Caraibe care se confrunta cu probleme financiare dupa scaderea veniturilor din turism.

Citeste si:

Emisiunea de obligatiuni pentru care Belize nu a platit ultimul cupon are scadenta in anul 2029, randamentul ajungand in prezent la 8,5%.
Dean Barrow, premierul Belize, spune ca guvernul pe care il conduce vrea o prelungire a datei maturitatii si o reducere cu 45% a sumei pe care statul o datoreaza.

„Acesta nu este un ‚haircut’ ci un ‚scalping’”, a declarat profesorul american de finante Arturo Porzecanski, caracterizand oferta propusa de Belize.

Sursa imagine: sxc.hu