Franta ia masuri pentru a combate cresterea preturilor la carburanti

Guvernul francez a decis reducerea "modesta si temporara" a accizelor aplicate carburantilor, pentru a combate cresterea preturilor in benzinarii, o solutie costisitoare pentru stat dar mai simpla decat inghetarea preturilor, promisa initial de presedintele Francois Hollande, transmite AFP.

Premierul Jean-Marc Ayrault a prezentat principalele prevederi ale unui plan promis de guvern de mai multe saptamani pentru combaterea revenirii preturilor carburantilor la nivelurile record atinse in martie-aprilie, inainte de alegerile prezidentiale, scrie Mediafax.

"Accizele aplicate de stat carburantilor vor fi reduse modest si provizoriu", in asteptarea unui mecanism de reglare a preturilor produselor energetice, a anuntat Ayrault.

Ayrault a precizat, fara sa ofere detalii, ca reducerea va fi aplicata numai partii din accize care revine statului, cealalta parte revenind departamentelor si regiunilor.

Premierul a respins astfel inghetarea preturilor carburantilor, promisiune din campania electorala a lui Hollande considerata demagogica de catre partidele de dreapta, care a fost amanata dupa alegeri din cauza scaderii temporare a pretului petrolului.

Odata cu revenirea la crestere a cotatiilor petrolului, ministrul Energiei, Pierre Moscovici, a indicat saptamana trecuta ca sunt analizate toate optiunile avute la dispozitie pentru oprirea acestui fenomen care afecteaza puterea de cumparare a francezilor.

Reducerea accizelor risca sa coste scump statul francez, intr-o perioada in care s-a angajat intr-un efort fara precedent de reducere a deficitului bugetar.

Si Italia se confrunta cu cresterea pretului benzinei, care a depasit in unele regiuni 2 euro pe litru, in timp ce cel al motorinei este de peste 1,84 euro litrul, in sudul tarii.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri