Rusia a devenit al 156-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dupa aproape doua decenii de negocieri, sustinand eforturile presedintelui Vladimir Putin de a castiga mai multa influenta in afacerile internationale, transmite Bloomberg.

Putin a revenit la Kremlin in luna mai pentru un al treilea mandat, cu obiectivul unei cresteri anuale a PIB de circa 6%, care sa transforme economia de 1.900 de miliarde de dolari intr-una din primele cinci din lume, in functie de puterea de cumparare, scrie Mediafax.

Presedintele sustine totodata cresterea rolului Rusiei si al altor natiuni emergente mari in economia mondiala, afirmand ca tarile mai bogate nu au reusit sa rezolve criza datoriilor.

Rusia, care va detine anul viitor presedintia prin rotatie a G20, a fost cea mai mare economie din afara OMC si a solicitat intrarea in organizatie in iunie 1993.

Putin vrea sa obtina termeni mai favorabili pentru companiile din tara, atragerea de capital strain si diversificarea economiei Rusiei, cel mai mare exportator de energie la nivel mondial.

Intrarea Rusiei in OMC marcheaza cel mai mare pas catre liberalizarea comertului de la aderarea Chinei, in urma cu zece ani, conform Bancii Mondiale (BM), care estimeaza ca membrii organizatiei realizeaza 97% din comertul mondial.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Principalul opozant al lui Putin a fost retinut
Setari Cookie-uri