Egiptul, confruntat cu o grava criza economica, a cerut FMI un imprumut de 4,8 miliarde de dolari, mai mare decat suma de 3,2 miliarde de dolari prevazuta initial, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Imprumutul a fost discutat in timpul unei vizite la Cairo a directorului general al FMI, Christine Lagarde, in timpul careia s-a intalnit cu presedintele Mohamed Morsi si premierul Hicham Qandil.

"Termenii initiali se refereau la 3,2 miliarde de dolari, dar am vorbit despre majorarea la 4,8 miliarde de dolari, poate mai mult", a declarat Qandil intr-o conferinta de presa comuna cu Lagarde.

Qandil vrea ca acordul sa fie semnat inainte de sfarsitul acestui an, cu o dobanda de 1,1%, un termen de rambursare de cinci ani si o perioada de gratie de 39 de luni.

De asemenea, Qandil spera ca aceasta sustinere financiara va antrena atragerea de fonduri de la alte institutii financiare internationale.

Lagarde a afirmat la randul ei ca a fost foarte impresionata de strategia si ambitiile expuse de oficialii egipteni, dar a fost prudenta in privinta modalitatilor si amploarea sustinerii din partea FMI.

Ea a aratat ca nu s-au discutat inca detaliile ajutorului si programului de masuri pe care guvernul de la Cairo va trebui sa le aplice.

Egiptul se confrunta cu o agravare a situatiei sale economice, dupa indepartarea de la putere a presedintelui Hosni Moubarak, in februarie 2011.

Turismul, sector esential al economiei, si-a revenit intr-o anumita masura dupa prabusirea de anul trecut, dar fara sa revina la nivelul anterior.

Rezervele bancii centrale au scazut cu 36 miliarde de dolari de la inceputul lui 2011, la circa 14,4 miliarde de dolari, provocand temeri legate de capacitatea tarii de a-si onora obligatiile financiare si a continua importurile unor produse de prima necesitate, precum graul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri