Casa Alba cere Europei sa mentina Grecia in zona euro pana dupa alegerile din SUA

Administratia Obama va face presiuni asupra guvernelor europene pentru a preveni iesirea Greciei din zona euro inainte de alegerile prezidentiale din SUA din luna noiembrie, au declarat pentru The Independent surse guvernamentale britanice, scrie Mediafax.

Washingtonul este ingrijorat ca, daca UE, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) nu vor acorda Greciei urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, situatia ar degenera si statul ar iesi imediat din zona euro, cu putin timp inaintea alegerilor din Statele Unite.

Oficialii administratiei americane cer guvernelor din zona euro sa amane masuri drastice pana dupa alegeri, ingrijorati ca turbulentele care ar rezulta pe pietele financiare ar putea pune in pericol sansele presedintelui Barack Obama de a fi reales, potrivit surselor citate.

Potrivit informatiilor obtinute de The Independent, liderii europeni par sa rezoneze cu rationamentul Casei Albe, deoarece se tem ca Mitt Romney, contracandidatul repunlican al lui Obama, ar fi un presedinte mai "izolationist", din cauza presiunilor exercitate in Congres de catre Partidul Republican.

Obama a discutat miercuri situatia din zona euro intr-o conferina telefonica cu premierul britanic David Cameron, iar cei doi au salutat declaratiile facute la inceputul lunii august de presedintele BCE Mario Draghi, care a spus ca va face tot ceea ce va fi necesar pentru a asigura supravietuirea monedei euro si a prezentat un plan agresiv de solutionare a crizei

Sursele citate au mai afirmat ca Marea Britanie a facut presiuni la adresa Germaniei pentru a se asigura ca, daca inspectorii institutiilor financiare internationale vor recomanda sistarea finantarii externe catre Grecia, Italia si Spania vor fi protejate de consecinte.

Oficialii UE, FMI si BCE vor reveni la Atena la inceputul lunii septembrie pentru finalizarea raportului privind situatia economica si financiara a Greciei. Programat pentru mijlocul lunii septembrie, raportul va fi utilizat de catre ministrii Finantelor din zona euro, care vor decide in luna octombrie daca Grecia va primi urmatoarea transa, de 31 miliarde euro, din programul de finantare externa de 130 miliarde euro aflat in derulare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cum vede Barack Obama lumea condusa de femei
Setari Cookie-uri