Jens Weidmann, presedintele bancii centrale germane, Bundesbank, critica un plan al Bancii Centrale Europene (BCE) de achizitii de obligatiuni suverane, pe care il considera similar cu "finantarea statelor prin tiparirea de bani", relateaza AFP, potrivit Mediafax.

BCE a anuntat la inceputul lunii august ca este dispusa sa intervina daca va fi nevoie prin masuri exceptionale anticriza, care vor consta in principal in achizitii de obligatiuni suverane direct de pe piata.

"BCE poate efectua operatiuni pe piata de obligatiuni, intr-o maniera adeccvata, pentru atingerea obiectivului sau", a declarat presedintele BCE Mario Draghi, in incercarea de a convinge ca institutia pe care o conduce nu va lasa ca randamentele obtigatiunilor unor state ca Spania si Italia sa urce la niveluri care sa le puna in pericol finantarea.

"O astfel de politica este pentru mine aproape similara cu o finantare a statelor prin tiparirea de bani", a afirmat Weidmann intr-un interviu acordat publicatiei germane Siegel care va aparea luni.

El a spus ca in democratie trebuie ca parlamentele si nu bancile centrale sa intervina pentru partajarea riscurilor.

BCE dispune deja de un instrument care ii permite sa cumpere obligatiuni publice de pe piata secundara, dar nu a mai facut acest lucru de mai multe luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
BCE vrea credite mai ieftine si cere optiuni pentru relaxare monetara
Setari Cookie-uri