Increderea mediului de afaceri german in economie a scazut in august pentru cea de-a patra luna consecutiv si se plaseaza la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, dupa incetinirea cresterii economice pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, transmite Bloomberg.

Institutul de cercetare economica Ifo de la Munchen a anuntat luni, in raportul lunar privind increderea din mediul de afaceri, bazat pe un sondaj in randul a 7.000 de directori executivi din Germania, ca indicele increderii a scazut la cel mai redus nivel din martie 2010, scrie Mediafax.

Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut in trimestrul al doilea cu 0,3% fata de primele trei luni ale anului, dupa o rata de expansiune de 0,5% in primul trimestru, criza datoriilor de stat afectand cererea pentru exporturile companiilor germane, care in consecinta au amanat investitiile.

Exporturile catre piete din afara Europei, aflate in crestere, si consumul intern solid au izolat partial Germania de criza din zona euro, insa Bundesbank a avertizat saptamana trecuta ca incertitudinile care planeaza asupra continentului european ar putea incetini si mai mult cresterea economica.

Moneda euro s-a apreciat luni dimineata la Frankfurt cu 0,1%, la 1,2423 dolari.

Investitiile de capital din Germania au scazut cu 0,9% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului. Investitiile in echipamente si utilaje au scazut cu 2,3%, iar consumul din sectorul constructiilor s-a redus cu 0,3%, potrivit institutului de statistica de la Berlin.

Commerzbank, a doua mare banca germana, a anuntat recent ca profitul va scadea "semnificativ" in a doua jumatate a anului, din cauza provizioanelor suplimentare constituite in urma incetinirii cresterii economice, care, mai mult, reduce cererea pentru diverse produse financiare.

Aproximativ 40% din exporturile Germaniei au ca destinatie piete din zona euro.

Comisia Europeana estimeaza ca Produsul Intern Brut al zonei euro se va contracta in acest an cu 0,3%, insa Bundesbank estimeaza pentru Germania o crestere economica de 1% din PIB in 2012, datorata in principal consumului intern. Somajul din Germania se mentine la minimul ultimilor 20 de ani, de 6,8%.

Exporturile Germaniei in afara Europei sunt ajutate si de deprecierea puternica a monedei euro, care a pierdut 13% fata de dolar in ultimul an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
FMI: Cu cât afecteaza epidemia cu coronavirus avansul economiei mondiale
Setari Cookie-uri