Bank of America a luat in calcul sa trimita bani cu camioanele in Grecia, in cazul iesirii tarii din zona euro, astfel incat clientii bancii sa isi poata plati in continuare angajatii si furnizorii, in eventualitatea unui deficit de lichiditati, relateaza New York Times, citat de Mediafax.

In timp ce Grecia incearca cu disperare sa evite intrarea in incapacitate de plata a datoriilor, companiile americane, intre care si Bank of America, se pregatesc pentru ceea ce in trecut era considerat de neconceput, si anume ca statul elen va fi nevoit in curand sa paraseasca zona euro.

Nimeni nu stie cat de mare ar fi unda de soc provocata de un exit al Greciei, dar marile banci americane si firmele de consultanta au facut recomandari clientilor astfel incat sa fie pregatiti pentru un astfel de scenariu.

JP Morgan nu a dorit sa isi asume vreun risc si a creat noi conturi pentru cativa mari clienti americani, rezervate pentru drahme sau oricare alta moneda ar succeda euro in alte tari.

Grupul auto Ford si-a configurat sistemele IT astfel incat acestea sa poata efectua imediat operatiuni in noua moneda elena.

Aceste pregatiri contrasteaza cu asigurarile venite din partea politicienilor europeni, potrivit carora criza poate fi tinuta sub control, iar uniunea monetara va rezista.

Liderii Bancii Centrale Europene (BCE) vor discuta joi noi masuri care sa reduca presiunile asupra tarilor europene indatorate.

Bancile centrale, ca si Ministerul german de Finante, au analizat la randul lor implicatiile unei iesiri a Greciei din zona euro, dar au fost secretoase in privinta planurilor.

Unele corporatii incep insa sa recunoasca faptul sa sunt pregatite daca Grecia sau alta tara vor renunta la euro.
Intre companiile europene care au confirmat ca se pregatesc pentru un exit al Spaniei se numara Iberia Airlines si British Airlines.

"Analizam mai multe scenarii, inclusiv unul in care una sau mai multe tari decid sa treaca la alta moneda", a declarat Roger Griffith, director de risc la MasterCard.

Compania Visa a confirmat la randul ei intr-un comunicat ca are capacitatea sa asigure "o tranzitie lina la o noua moneda, cu probleme minime pentru clienti".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Pariul anului: Grecia i-a imbogatit pe optimisti