Compania rusa de stat Gazprom, monopol in domeniul exporturilor de gaze rusesti, si-a anuntat furnizorii, printre care si grupul Lukoil, ca a suspendat achizitiile de gaze naturale din cauza scaderii cererii pe piata interna si la export, informeaza Mediafax.

Decizia Gazprom nu afecteaza transporturile de gaze efectuate de companie de la producatori catre consumatori si nici operatiunile subsidiarelor controlate de grup, se arata intr-un comunicat al gigantului rus, citat de Bloomberg.

Scrisoarea catre furnizori a fost trimisa saptamana trecuta, iar masura a intrat in vigoare incepand de luni, potrivit Financial Times.

Gazprom noteaza ca suspendarea achizitiilor de gaze naturale de la producatorii independenti a fost determinata in principal de cererea instabila de pe piata rusa.

Printre furniorii afectati de decizie se numara si Novatek, al doilea mare producator de gaze naturale din Rusia, alaturi de TNK-BP, Rosneft si Lukoil.

Grupul nu a precizat volumele de gaze vizate de masura. Cotidianul rus Vedomosti noteaza ca Gazprom a renuntat la preluarea a 42 milioane metri cubi de gaze pe zi de la Novatek si 27 milioane metri cubi de la Lukoil.

Companiile vizate de decizie nu au comentat informatiile.

Comisia Europeana (CE) a inceput saptamana trecuta o ancheta privind activitatile Gazprom in Europa Centrala si de Est, incercand sa determine daca grupul rus a obstructionat concurenta pe pietele din regiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
[Infografic] Harta celor mai ieftine benzinarii din Romania