"Avem o sansa sa ajungem in aceasta toamna la un punct de cotitura daca tarile (din zona euro) nu mai au indoieli, si daca Grecia isi respecta angajamentele va ramane in zona euro", a afirmat Barroso in discursul sau despre starea Uniunii, sustinut miercuri in fata Parlamentului European.

La inceputul lunii octombrie, troika, reprezentata de BCE, FMI si UE, trebuie sa-si prezinte raportul cu privire la starea economiei din Grecia, un document asteptat cu mult interes.

Acest raport reprezinta conditia prealabila pentru acordarea unei noi transe de ajutor, in valoare de 31,5 miliarde de euro, pentru Atena, in schimbul unei reduceri de cheltuieli de 11,5 miliarde de euro. De acordarea acestei transe depinde viitorul Greciei si ramanerea acestei tari in zona euro.

Troika a cerut luni Guvernului grec sa-si intensifice eforturile pentru a finaliza pana la sfarsitul saptamanii noile economii bugetare, scrie Mediafax.

In timpul reuniunii ministrilor de Finante din zona euro, care va avea loc vineri in Cipru, "Grecia trebuie sa prezinte un proiect final privind masurile pentru 2013 si 2014", a afirmat o sursa din Ministerul grec de Finante.