28 Aprilie 2006

Estonia amana adoptarea euro pentru 2008

Estonia a decis joi sa amane cu un an obiectivul de adoptare a monedei euro, de la 1 ianuarie 2007 pana in 1 ianuarie 2008, din cauza inflatiei considerata putin prea ridicata, informeaza Rompres.

"Avand in vedere evolutia inflatiei, data de 1 ianuarie 2007 a devenit nerealista pentru aderarea la zona euro", a indicat guvernul intr-un comunicat. "Am decis sa continuam pregatirile tehnice necesare pentru adoptarea euro in 1 ianuarie 2008", s-a mai aratat in comunicatul guvernamental.

Comisia Europeana urmeaza sa dea publicitatii in luna octombrie raportul de convergenta privitor la capacitatea Estoniei si Lituaniei de a adera la zona euro in 2007.Raportul asupra Sloveniei, care indeplineste toate criteriile de convergenta, va fi publicat in luna mai.

Inflatia este unul dintre cele cinci criterii de calificare pentru intrarea in zona euro. Ea nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 la suta nivelul primelor trei tari ale UE cu cele mai bune rezultate in domeniu. Rata de referinta actuala este de circa 2,6 la suta, iar preturile de consum calculate in luna februarie au crescut in Estonia cu 4,2 la suta in ultimul an.

Sase din cele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004 - Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta si Slovenia - au aderat deja la mecanismul de schimb european II. Dar, in acest moment, doar Slovenia indeplineste toate criteriile pentru a trece la moneda unica - este opinia Bruxelles-ului. Douasprezece tari europene utilizeaza in prezent euro.



Citeste si