Majoritatea germanilor (65 la suta) considera ca le-ar fi fost mai bine din punct de vedere personal daca tara lor ar fi pastrat marca germana si nu ar fi trecut la euro, conform Mediafax.

Numai 36 la suta din francezi considera ca situatia lor personala ar fi fost mai buna daca francul ar fi ramas moneda lor nationala, arata un studiu publicat de fundatia germana Bertelsmann.

Totodata, 49 la suta din germani declara ca le-ar fi fost mai bine daca Uniunea Europeana (UE) nu ar fi existat. Francezii care impartasesc acest punct de vedere sunt mai putin numerosi - 34 la suta.

Studiul, care a luat in calcul si raspunsurile polonezilor, a aratat ca numai 28 la suta din acestia din urma apreciaza ca le-ar fi fost mai bine in absenta Uniunii Europene.

Referitor la sansele pe piata muncii, 37 la suta din germani afirma ca acestea ar fi mai bune in absenta UE, proportia francezilor care sunt de aceasta parere fiind de 35 la suta, iar cea a polonezilor de 24 la suta.

Circa 69 la suta din germani considera totusi ca Uniunea Europeana este un model pentru restul lumii, in timp ce 56 la suta din francezi si 59 la suta din polonezi sunt de aceasta parere.

Studiul pentru fundatia Bertelsmann a fost efectuat telefonic, pe un esantion reprezentativ de 1.001 persoane in Germania, 1.004 in Franta si 1.000 in Polonia, in perioada 3-8 iulie.