Masura trebuie aprobata de parlament si are ca scop reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB anul urmator. Noile rate de impozitare vor trece, probabil, usor de legislativ, noteaza AFP, intrucat partidul de guvernamant detine o majoritate de 83 de voturi, din totalul de 150, informeaza Mediafax.

"Crestem taxa pentru companii la 23%, iar pe cea pentru persoanele cu venituri de peste 3.300 de euro pe luna la 25%", a declarat premierul slovac, Robert Fico.

In Slovacia, tara membra a zonei euro, detin fabrici mai multe companii mari din domeniile electronice si auto.
Cota unica de 19%, introdusa in 2004, este considerata un element foarte important al succesului economic al tarii in ultimii ani, prin atragerea de investitii straine.

Citeste si:

Cresterea taxelor pentru companii si persoane cu venituri ridicate indeplineste o promisiune din timpul campaniei electorale a partidului social-democrat, aflat la guvernare din aprilie.

Slovacia, o tara cu 5,4 milioane de locuitori, ar urma sa inrgistreze in acest an cea mai mare crestere economica din zona euro, de 1,8% potrivit estimarilor Comisiei Europene, insa avansul reprezinta o incetinire considerabila comparativ cu 3,3% in 2011 si 4,2% in 2010.