Grecia vrea un nou CD cu milionari evazionisti. Prima copie a fost pierduta

Ministrul de Finante al Greciei, Iannis Stournaras, va cere autoritatilor franceze sa-i furnizeze o noua copie a unui CD cu o lista de 2.000 de greci bogati cu conturi in Elvetia, dupa ce s-a descoperit ca precedentul CD, primit in 2010, lipseste.

Prima copie a CD-ului cu lista de evazionisti a fost primita in 2010 de ministrul de Finante de la acea vreme, Iiorgos Papakonstantinou, de la Christine Lagarde, ministru de Finante al Frantei, iar acum director executiv al FMI, potrivit Athens News.

Datele se refereau la clientii eleni ai filialei HSBC din Geneva, scrie Mediafax.

Papakonstantinou a declarat, luni, ca a transmis o copie a datelor sefului Diviziei de Delicte Financiare si Economice (SDOE), Iiannis Diotis. Diotis a fost inlocuit din functie in luna august.

Insa acum, CD-ul cu lista lipseste.

Potrivit publicatiei elene Ta Nea, seful Agentiei Nationale de Informatii (EYP), Theodoros Dravillas, a obtinut, de asemenea, o copie de la partea franceza. Autoritatile de la Paris au decis sa transmita o copie Greciei pentru a ajuta la "colectarea banilor de la milionarii evazionisti". Potrivit Ta Nea, CD-ul cu lista a fost dat initial EYP, care l-a transmis ulterior Ministerului de Finante.

Faptul ca datele au fost obtinute ilegal de autoritatile franceze ridica dificultati in folosirea acestora, a spus fostul ministru Papakonstantinou.

Fostul sef al SDOE a indicat ca serviciul pe care l-a condus nu a putut folosi legal datele de pe CD.

"Un fisier cu nume care sa fie procesate legal de o agentie publica nu exista", a spus el.

Diotis a fost demis din postul de sef al SDOE in august, dupa ce a cerut sa fie accesate conturile bancare detinute de doi fosti ministri, doi fosti parlamentari si cinci actuali membri ai parlamentului, toti suspectati de spalare de bani.

Totusi, folosind informatii obtinute in acelasi mod precum cele transmise de Franta, autoritatile din Spania au reusit sa stranga taxe neplatite de 6 miliarde de euro de la evazionisti, iar cele din Italia 570 milioane de euro, noteaza Athens News.

Mai multi oficiali eleni au declarat ca este inutila cererea unei noi copii, intrucat fiecare din agentiile care au primit datele au pastrat probabil copii.

Grecia se indreapta catre al saselea an de recesiune, in contextul masurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evziunea fiscala, extrem de raspandita, a fost identificata repetat ca posibila sursa de venit pentru bugetul statului, insa autoritatile elene nu au reusit sa incaseze sumele vizate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
29 de turiști din România și Bulgaria, depistați cu noul coronavirus în Grecia
Setari Cookie-uri