Cancelarul german Angela Merkel va merge la Atena pentru prima data de la inceputul crizei datoriilor de stat, in urma cu trei ani, semn ca incearca sa puna capat speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Merkel se va intalni marti la Atena cu premierul elen Antonis Samaras.

"Intalnirea ar putea reprezenta un punct de cotitura pentru criza din Grecia. Este un eveniment foarte important pentru Grecia inaintea unor decizii cruciale la nivelul zonei euro", comenteaza pentru Bloomberg un analist elen.

Insistenta Angelei Merkel pentru austeritate a transformat-o intr-o tinta pentru nemultumirea populatiei fata de "taieri", cancelarul fiind atacat de unele publicatii grecesti si de protestatari prin caricaturi in care poarta uniforme SS.

Grecia este in cel de-al cincilea an consecutiv de recesiune, dupa doua acorduri de finantare externa in valoare totala de 240 miliarde euro, conditionate prin masuri dure de austeritate, si o restructurare de 100 miliarde euro a datoriei de stat.

Rata somajului a urcat la 25%, iar unii parlamentari din coalitia de guvernare care sustine Cabinetul Merkel au sugerat ca Grecia ar trebui sa plece din zona euro pentru a nu destabiliza intreaga economie comunitara.

"Vrem sa ajutam Grecia sa se stabilizeze in interiorul zonei euro. Vom face asta prin contributii masive la programele de salvare Grecia I si Grecia II", a declarat vineri purtatorul de cuvant al Angelei Merkel, Steffen Seibert, intr-o conferinta pe tema vizitei cancelarului la Atena.

Mentinerea Greciei in zona euro "va fi posibila numai cu eforturi uriase din partea statului elen", a adaugat el.
"Am vazut ca sub guvernul Samaras exista o ambitie puternica pentru reforma si vrem sa sprijinim asta", a mai afirmat oficialul german.

Seibert a precizat ca itinerariul complet al vizitei lui Merkel in Grecia nu a fost inca finalizat.

Merkel si-a schimbat atitudinea fata de Grecia dupa alegerile din aceasta vara, care au condus la instalarea lui Samaras ca premier. Cancelarul german a sanctionat orice comentator german sau european care a promovat ideea iesirii Greciei din zona euro.

In timpul vizitei lui Samaras la Berlin din luna august, Merkel a declarat ca va sprijini guvernul elen in programul de reformare a economiei.

"Vreau ca Grecia sa ramana in zona euro si pentru asta ma lupt", a afirmat atunci cancelarul german, precizand ca scopul masurilor de austeritate este ca Grecia sa vada "luminita de la capatul tunelului".

In luna noiembrie a anului trecut, cand fostul premier grec George Papandreou a propus convocarea unui referendum privind masurile de austeritate, Merkel raspundea ca referendumul "va avea ca tema implicita mentinerea sau iesirea Greciei din zona euro". Ideea lui Papandreou nu s-a materializat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri