KBC va miza pe pietele din Europa de Est pentru crestere si isi va reduce expunerea pe pietele din sudul zonei euro, indeosebi in zona obligatiunilor de stat, potrivit WSJ.com.

Banca se va concentra pe cele mai importante piete din portofoliu, precum Belgia si Cehia, si a stabilit mai multe obiective financiare, potrivit unui comunicat transmis luni, scrie Mediafax.

"Toate activitatile care nu contribuie la servirea relatiilor cu clientii de pe pietele de baza ale KBC vor fi oprite", se spune in comunicat.

Grupul vrea sa devina "mai agil si mai competitiv", in contextul conditiilor economice dificile, la care se adauga competitia dura din sectorul financiar si reglementarile tot mai stringente impuse bancilor de autoritati.

Citeste si:

KBC a inregistrat in trimestrul al doilea o pierdere neta de 539 milioane euro, din cauza expunerii pe obligatiunile statelor din sudul zonei euro si provizioanelor pentru acoperirea riscurilor generate de restrangerea activelor.

Potrivit planului de restructurare, KBC vrea sa vanda Absolut Bank (Rusia), NLB (Slovenia), KBC Bank Deutschland (Germania), KBC Banka (Serbia) si Antwerp Diamond Bank (Belgia).

Grupul va continua sa dezvolte activitatile din Cehia si Irlanda, urmand sa creeze un holding separat pentru afacerile din statul central-est european, condus de actualul CEO din Cehia.

Banca belgiana vrea sa renunte la derivatele complexe si sa se bazeze mai mult pe produse financiare traditionale, tinta de restituire a ajutorului de stat pana la finele anului viitor fiind asumata ferm. KBC spera sa-si imbunatateasca raportul cheltuieli/venitrui la 55% pana in 2015.