In Panama, moneda in circulatie libera este dolarul american si i-am spus cancelarului ca vrem sa gasim modalitati ca euro sa devina o alta moneda in circulatie si sa fie acceptata de piata panameza", a declarat Martinelli intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Merkel la Berlin.

Presedintele Panama nu a dat detalii in privinta introducerii euro, dar si-a exprimat "increderea deplina" in economia Germaniei si cea a Europei si a afirmat ca se asteapta ca actuala criza din zona euro sa fie depasita in curand.

Zona euro este formata din 17 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar euro se afla in circulatie in mai multe alte state, intre care Kosovo, Muntenegru, Monaco, Andorra, precum si unele teritorii.

Panama, la aproape 10.000 de kilometri de Europa, este printre economiile cu cele mai rapide cresteri din America Latina. Anul trecut, PIB al Panama a avansat cu 10,6%, sustinut de cheltuieli de infrastructura, intre care si extinderea Canalului Panama.

Temerile pietelor financiare privind o prabusire a euro s-au mai redus dupa anuntul Bancii Centrale Europene, din septembrie, privind un plan de achizitii nelimitate de obligatiuni suverane.

Soros: Criza "de cosmar" a euro ar putea distruge UE

Pe de alta parte, Uniunea Europeana (UE) ar putea fi distrusa de criza "de cosmar" a zonei euro, iar Germania trebuie sa-si asume responsabilitatea de a salva moneda comuna, a declarat miliadarul american George Soros, citat de CNBC.

Alternativa pentru Germania, cea mai mare economie a zonei euro, ar fi sa paraseasca zona euro, a spus Soros, devenit faimos ca investitor prin speculatii de proportii impotriva cursului lirei sterline in 1992.