Seful Santander a fost gratiat, la sfarsitul anului trecut, de guvernul premierului Zapatero, dupa ce acesta pierduse deja alegerile parlamentare, iar sentinta de inchisoare cu suspendare si interdictia temporara privind exercitarea meseriei de bancher au fost inlocuite cu plata unei amenzi, potrivit agentiei Dow Jones, citata de Capital, noteaza Mediafax.

Curtea Suprema a Spaniei afirma, insa, ca in niciun caz, o gratiere nu poate sterge reglementarea sectorului bancar spaniol care impune bancherilor pastrarea "onorabilitatii", calitate pierduta atunci cand exista cazier, precum in cazul lui Saenz, adauga El Mundo.

Cazul impotriva lui Saenz dateaza din 1994, cand acesta era seful Banco Espanol de Credito (Banesto). Saenz a fost gasit vinovat in 2009 ca a facut acuzatii false. Bancherul a contestat, ulterior, verdictul la Curtea Suprema, care, de asemenea, a decis impotriva sa.

Citeste si:

Actualul director general al Santander, numarul doi in banca dupa presedintele executiv, Emilio Botín, a fost condmnat pentru acuzatii false impotriva unor presupusi datornici ai Banesto, in prezent o subsidiara a Santander, care au facut chiar inchisoare pentru o scurta perioada in 1994 din cauza acestei afaceri.

La momentul respectiv, directorii Banesto, condusi de Saenz, incercau sa recupereze imprumuturi, dupa ce banca centrala a Spaniei preluase controlul Banesto in 1993. Misiunea lor era de a restabili finantele bancii si nu au existat indicii ca Saenz ar fi actionat in interes personal.