Consumul global si-a revenit usor. Vezi cifre proaspete

Cheltuielile de consum la nivel global au fost pe un trend descendent in 2012, dar, potrivit unui index al Consumului Global calculat de PwC, in luna octombrie s-a inregistrat un usor reviriment. Aceasta ar putea duce la o redresare treptata a consumului global pe parcursul anului viitor.

Indicatorul PwC poate fi interpretat in doua sensuri, a ratei de crestere si a tendintelor.

In ceea ce priveste rata e crestere aceasta masoara rata anualizata de crestere a indexului care s-a deteriorat timp de cinci luni consecutive in perioada verii, desi ultima valoare arata un usor reviriment de la 1,5% in septembrie la 1,7% in octombrie.

Aceasta este in mod semnificativ sub media de crestere pe termen lung de 2,8%, iar datele recente sunt la cele mai scazute nivele de dupa incheierea crizei financiare.

Tendintele sunt calculate prin estimarea cresterii anuale daca s-ar pastra rata de crestere din ultimele 3 luni pentru intregul an. Dupa patru luni consecutive de scadere abrupta, acest indicator a ajuns in teritoriu negativ in august. Insa ultimele valori indica un reviriment in septembrie si octombrie de 0,2% si respectiv 1%. Acesta este un semnal optimist, avand in vedere ca mentinerea unei tendinte negative ar fi indicat o reintrare in recesiune a economiei globale.

„Ritmul de crestere al economiei globale a inregistrat o tendinta descendenta in ultimul an. Cea mai mare parte a statelor europene fie stagneaza, fie s-au intors in recesiune, redresarea din Statele Unite a inceput sa piarda viteza si exista temeri privind o scadere a ritmului de crestere al pietelor emergente. In acest context, determinarea ciclului de consum devine cruciala in evaluarea perspectivelor de crestere. Ultimele date privind rata de crestere si tendinta indexului sugereaza o crestere economica foarte slaba, dar totusi o crestere si nu o revenire la recesiune. Cu toate acestea, ne asteptam la o redresare treptata a consumului global in 2013, presupunand ca nu vor exista socuri majore in Zona Euro sau o prabusire a preturilor materiilor prime”, a declarat Richard Snook, senior economist al PwC si principalul autor al raportului.

„Efectele acestei scaderi a dinamicii consumului global se vor resimti in intregul sector de retail si pe intreg lantul global de aprovizionare. Pentru Romania, dinamica lenta a consumului global va insemna cel mai probabil un an plin de provocari pentru exportatori. Avertismentele timpurii ale unei asemenea evolutii fac din gestionarea lichiditatii si a capitalului de lucru elemente cheie pentru restul anului 2012 si pentru primul trimestru din 2013”, a adaugat Bogdan Belciu (foto), partener, servicii de consultanta pentru management, PwC Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri