Cresterea puternica a PIB va atenua presiunea asupra guvernului britanic, dupa ce programul de austeritate al executivului a fost criticat puternic. Lira sterlina s-a apreciat dupa anuntarea datelor.

Avansul PIB a fost cel mai puternic din ultimii cinci ani, chiar daca economia britanica nu a crescut comparativ cu trimestrul al treilea al anului anterior.

Economistii au avertizat ca revenirea puternica reflecta, in mare parte, factori exceptionali, precum organizarea Jocurilor Olimpice si efectul recuperarii de dupa zilele libere acordate pentru sarbatorirea jubileului reginei.

Doar vanzarile de bilete la Joucurile Olimpice au adaugat circa 0,2 punct procentuale de PIB, potrivit biroului national de statistica.

Multi analisti anticipau un avans mai redus, de 0,6%. Acestia au fost surprinsi de datele solide din sectorul serviciilor, care reprezinta circa 80% din economia britanica. Serviciile au avansat cu 1,3%.

Datele privind PIB ar putea influenta Banca Angliei sa nu reinnoiasca programul de masuri neconventionale in noiembrie, cand se incehei actuala runda de achizitii de active, a afirmat Vicky Redwood, analist la Capital Economics.