Pe langa New York, Bundesbank pastreaza aur la Londra, Paris si Frankfurt, potrivit Mediafax.

Timp de decenii, Bundesbank s-a bazat doar pe confirmarea scrisa a rezervelor de aur de la New York, Londra si Paris. Potrivit unui raport al curtii germane de audit, Bundesbank nu a derulat niciodata o verificare directa a aurului.

Banca Germaniei pare, insa, destul de multumita sa creada pe cuvant alte banci centrale in privinta rezervelor sale de aur, noteaza CNBC. Institutia a transmis ca nu este de acord cu recomandarea curtii de audit, dar o va respecta.

Bundesbank are dreptate cu privire la valoarea unei inspectii directe, scrie CNBC. In realitate nu conteaza deloc daca Rezerva Federala (Fed) din New York are in seifuri aurul Germaniei sau daca acesta are puritatea necesara. Atata timp cat Fed afirma ca este acolo, este suficient pentru toate scopurile practice in care poate fi folosit. Poate fi vandut, utilizat ca garantie, pentru stingerea unor pasive si socotit la capitalul bancii, indiferent daca exista sau nu.

Existenta fizica a aurului ar conta doar daca, de exemplu, Bundesbank ar vrea sa-l foloseasca intr-un scop practic, precum fabricarea de ceasuri, noteaza CNBC.

Chiar daca decizia curtii federale germane nu pare practica, este posibil ca oficiali ai Bundesbank sa viziteze in curand seiful Fed, aflat la aproape 25 de metri sub nivelul strazii si la 15 metri sub cel al marii. Seiful este accesibil doar prin intermediul unor lifturi controlate de un operator dintr-o locatie necunoscuta. O sursa a afirmat pentru CNBC ca operatorul nici macar nu s-ar afla in orasul New York. Informatii de acest tip nu pot fi confirmate, intrucat Fed refuza sa comenteze subiectul.

Spatiul in care este depozitat aurul este impartit in 122 de compartimente atribuite tarilor sau organizatiilor internationale. Tarile cu depozite mai mici primesc rafturi in compartimente comune. Doar cateva persoane din cadrul Fed cunosc caror tari corespund compartimentele numerotate, motivul invocat fiind protectia deponenetilor.

Aceasta practica face, insa, mai putin sigur rezultatul unei inspectii. Germania nu are de unde sa stie daca aurul care i se prezinta ii apartine sau este al altei tari, potrivit CNBC.