Tsunami provocat de cutremurul din Canada a ajuns in Hawaii (Statele Unite), in noaptea de sambata spre duminica (duminica, ora Romaniei), a anuntat un oficial de la centrul de alerta in caz de tsunami, relateaza Mediafax.

"Tsunami este aseptat sa ajunga chiar in acest moment", a precizat Gerard Fryer, geofizician la acest centru. "Ajunge in momentul in care vorbim", a adaugat el.

Imaginile difuzate de televiziune din insula Oahu arata valuri relativ mici care se indreapta spre plajele din Hawaii.

Dar Gerad Fryer a avertizat locuitorii ca nu trebuie sa se lase inselati de aparente. "Primul val nu este niciodata cel mai mare", a declarat el. Valurile urmatoare ar putea fi mult mai puternice si ar putea provoca indundatii.

"Daca valurile sunt mari, va dura sase sau sapte ore" inainte de a putea ridica alerta, a adaugat specialistul.

Cutremurul s-a produs la ora 03.04 GMT (05.04 ora Romaniei) in regiunea arhipelagului Haida Gwaii (fostele insule ale Reginei-Charlotte). Acesta a fost resimtit in partea de nord a provinciei British Columbia, inclusiv in Prince Rupert, Quesnel si Houston, a pecizat ministerul, care sustine ca nu a primit nicio informatie privind producerea unor victime sau pagube materiale.

Potrivit institutului american de geofizica USGS, epicentrul cutremurului a fost localizat la 139 de kilometri sud de orasul Masset.

Insulele Haida Gwaii sunt un arhipelag format din aproximativ 150 de insule situate in largul British Columbia si sunt locuite de aproximativ 5.000 de persoane.

Sursa foto: captura hawaii.islands-travel.com