Un jurnalist elen a fost arestat duminica pentru dezvaluirea numelor de pe o misterioasa lista de milionari greci cu conturi in Elvetia si va comparea in fata procuraturii din Atena, potrivit unei surse din politie, transmite AFP.
Jurnalistul Kostas Vaxevanis a publicat circa 2.059 de nume de pe o lista transmisa autoritatilor elene in 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei, informeaza Mediafax.

Ministrul grec de Finante din 2010, George Papaconstantinou, caruia i-a fost trimisa CD-ul, a afirmat miercuri in Parlament ca nu stie ce s-a intamplat cu versiunea originala a "listei Lagarde".

Actualul Ministrul de Finante, Iannis Stournaras, a declarat tot miercuri ca a cerut autoritatilor franceze sa-i furnizeze o noua copie a unui CD cu o lista de 2.000 de greci bogati cu conturi in Elvetia, dupa ce s-a descoperit ca precedentul CD, primit in 2010, lipseste.

Datele se refereau la clientii eleni ai filialei HSBC din Geneva si provenea din documente dezvaluite de un angajat al institutiei financiare din Elvetia.

Retelele de socializare din Grecia erau pline duminica dimineata de comentarii dupa anuntul politiei ca "la ordinul procuraturii a fost deschisa o ancheta pentru gasirea si arestarea responsabilului de publicarea listei in revista Hot Doc".

"In loc sa aresteze hotii si ministrii care incalca legea, vor sa aresteze adevarul", a comentat Kostas Vaxevanis sambata seara, pe contul sau de pe Twitter.

Noul guvern grec rezultat in urma alegerilor din luna iunie a exclus folosirea unor documente obtinute ilegal impotriva evazionistilor fiscali, dar ulterior si-a nuantat pozitia, confruntat cu nemultumirile tot mai mari ale populatiei fata de masurile de austeritate, autoritatile fiind acuzate ca ii protejeaza pe cei bogati.

Fostul sef al Diviziei de Delicte Financiare si Economice, Iiannis Diotis, a fost inlocuit din functie in luna august, dupa ce a cerut sa fie accesate conturile bancare detinute de doi fosti ministri, doi fosti parlamentari si cinci actuali membri ai parlamentului, toti suspectati de spalare de bani.

Totusi, folosind informatii obtinute in acelasi mod precum cele transmise de Franta, autoritatile din Spania au reusit sa stranga taxe neplatite de 6 miliarde de euro de la evazionisti, iar cele din Italia 570 milioane de euro, potrivit Athens News.

Mai multi oficiali eleni au declarat ca este inutila cererea unei noi copii, intrucat toate institutiile elene care au primit datele din Franta au pastrat probabil copii.

Grecia se indreapta catre al saselea an de recesiune, in contextul masurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru a primi ajutor financiar extern. Evziunea fiscala, extrem de raspandita, a fost identificata repetat ca posibila sursa de venit pentru bugetul statului, insa autoritatile elene nu au reusit sa incaseze sumele vizate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri