"Timp de decenii, lira turceasca a avut o reputatie proasta pentru volatilitate si hiperinflatie. Turcii obisnuiau sa aiba nevoie de milioane de lire pentru cumparaturi zilnice, precum paine, lapte sau branza", scrie cotidianul american.

Acum insa, presa din Turcia dezbate intens posibilitatea unei uniuni monetare a lirei, dupa o declaratie ambigua a lui Erdogan in timpul unei vizite recente la Berlin.

"Intre membrii UE sunt unii care ne spun: «Sunt impotriva euro. Nu voi intra in uniunea monetara». Ne sfatuiesc chiar, spunand: «Nu intrati niciodata in zona euro. Puteti infiinta o Zona a Lirei Turcesti». Eu spun ca sunt de acord", a afirmat Erdogan.

Premierul nu a dat detalii despre modul in care o eventuala zona a lirei ar putea fi structurata sau tarile care s-ar putea alatura, insa presa proguvernamentala a speculat imediat declaratia acestuia drept dovada a puterii economice in ascensiune a Turciei. Lira s-a apreciat cu 5% fata de dolar in acest an, dupa ce a pierdut 20% anul trecut.

Unii analisti au pus sub smenul intrebarii ideea premierului, avand in vedere prezenta redusa a lirei in tranzactiile internationale.

"Desi apreciez ca oamenii au o viziune despre viitor, nu cred ca acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului si Azerbaidjan s-ar putea gandi sa se alature unei zone a lirei, dar chiar si pentru ei ar fi dificil", a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul.

Moneda Turciei a devenit in ultimii ani un activ interesant, sustinuta de una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din lume si de cea mai redusa inflatie din ultimele decenii, noteaza WSJ.