8 Noiembrie 2012

Cat de vitale sunt IMM-urile in SUA: reprezinta 46% din PIB si angajeaza jumatate din forta de munca



In urma cu 10 ani, contributia IMM-urilor reprezenta 50% din PIB-ul SUA, iar de atunci, cota lor a scazut usor pana la 46% in 2008 (tendinta contrara celei europene de 50%, respectiv 70% in Marea Britanie si Italia), potrivit unui raport Coface.

Cu toate acestea, este clar ca sectorul IMM-urilor constituie o sursa esentiala pentru crearea de locuri de munca in economia americana - 5,7 milioane de companii, indiferent de marime, au angajat 114,5 milioane persoane (cu norma intreaga sau jumatate de norma) in anul 2009.

Dintre acestea, IMM-urile cu mai putin de 500 de angajati, au reprezentat cea mai mare pondere, angajand o forta de munca de 56,3 milioane, insemnand 49% din totalul national (fata de 54% in Marea Britanie si 81% in Italia).
Sectorul constructiilor reprezinta cel mai mare angajator printre IMM-urile americane
Potrivit Coface, in Iulie 2012, peste 83% din forta privata de munca se regasea in sectorul serviciilor, crescand cu 2,6 puncte procentuale de la declansarea oficiala a recesiunii in SUA. In acelasi timp, angajarea in industria bunurilor, a scazut cu ceva mai mult de 16% din totalul national.

„Avand in vedere ca IMM-urile au o prezenta puternica la nivel national in constructii si in industria prelucratoare, reprezentand 85% si respectiv, peste 40% din locurile de munca, acestea au fost deosebit de afectate in timpul crizei (mai intai constructiile in 2006 si apoi industria prelucratoare in 2008), prin scaderea abrupta a comenzilor, urmata de falimentul Lehman - Brothers. Ocuparea fortei de munca in IMM-uri a scazut cu 17% in ambele sectoare in perioada 2006-2009. Incepand din ianuarie 2010, angajarile in industria prelucratoare au fost relansate, spre deosebire de sectorul constructiilor, unde ocuparea fortei de munca ramane inca la un nivel scazut”, se mentioneaza in raportul Coface.
Crearea de noi locuri de munca este mult mai rapida in sectorul IMM-urilor Anul de recesiune a fost deosebit de greu pentru IMM-uri. Numarul lor a scazut cu aproape 20% comparativ cu anul precedent, iar locurile lor de munca cu aproape 6% (fata de o scaderea de 5% a numarului de locuri de munca in intreprinderile mari).

Pe de alta parte, contributia IMM-urilor la crearea de noi locuri de munca a crescut cu 66%, fata de 22,5% in intreprinderile cu peste 500 de angajati. Afacerile de tip start-up au jucat propriul lor rol in acest spectacol.

„Biroul de Recensamant al SUA a subliniat ca, fara crearea de noi intreprinderi, precum si de locuri de munca aferente, economia americana ar fi suferit pierderi nete de locuri de munca mult mai grele. 394.000 de IMM-uri au creat 2,3 milioane de locuri noi de munca, in timp ce, in aceeasi perioada (Martie 2009 - Martie 2010), sectorul privat american per ansamblu a marcat o pierdere neta de 1,8 milioane de locuri de munca”, noteaza Coface.

Cu toate acestea, criza a afectat puternic spiritul antreprenorial si prin urmare, crearea de noi locuri de munca, start-up-urile confruntandu-se cu probleme in accesul finantarii.



Citeste si