Raportul, transmis in noaptea de duminica spre luni de Troica creditorilor (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International), este o preconditie ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa, de 31,5 miliarde de euro, din imprumuturile externe.

"Raportul este fundamental pozitiv, pentru ca grecii chiar s-au tinut de cuvant", a declarat Juncker, citat de agentia de presa DPA.

Raportul vine dupa ce parlamentul elen a aprobat duminica seara bugetul pentru anul urmator, la numai cateva zile dupa adoptarea unor masuri de austeritate pentru urmatorii doi ani.

Pentru anul urmator, bugetul prevede reduceri de cheltuieli si majorari de taxe cu un impact total de 9,5 miliarde de euro.

In pofida raportului pozitiv, Eurogroup nu va lua la reuniunea de luni o decizie asupra urmatoarei transe de ajutor financiar, a declarat Juncker, intrucat raman deschise mai multe probleme, inclusiv daca va fi acordata Atenei o prelungire de doi ani la perioada in care trebuie sa-si aduca indatorarea sub control.

Citeste si:

"Vom discuta situatia azi (luni, n.r.), dar nu putem ajunge la o decizie finala", a spus Juncker, adaugand ca trebuie consultate parlamentele nationale ale statelor din zona euro.

Ministrul de Finante elen, Yiannis Stournaras, a declarat, luni, ca Grecia nu se asteapta decat la o "declaratie politica" de sustinere in urma reuniunii Eurogroup.

Creditorii internationali vor ca Atena sa-si reduca indatorarea la 120% din PIB pana in 2020. Ultimele date ale Comisiei Europene arata ca indatorarea Atenei urmeaza sa creasca la aproape 190% din PIB pana in 2014.

Grecia are de platit datorii de circa 5 miliarde de euro vineri. Oficiali europeni au declarat ca tara nu va intra in incetare de plati din cauza intarzierii transei.