15 Noiembrie 2012

Gazprom preia de la BASF 50% din WIEE si devine unic actionar



Gigantul rus Gazprom preia de la BASF controlul integral la compania WIEE, care detine unul dintre cei doi importatori de gaze rusesti din Romania, in cadrul unui schimb de actiuni prin care grupul german a obtinut participatii la doua perimetre de exploatare de gaze naturale in Siberia, transmite Mediafax.

Astfel, Gazprom va prelua o participatie de 50% la Wintershall Nordzee (WINZ), care deruleaza proiecte de explorare si productie de gaze naturale in Marea Nordului, si isi va creste de la 50% la 100% participatiile la companiile WIEE, WIEH si WINGAS.

BASF va prelua, prin Wintershall, participatii de 25% plus o actiune la compania de proiect care dezvolta doua perimetre la un zacamant din Siberia.

Acordul a fost semnat miercuri la sediul Gazprom din Moscova de presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, Alexei Miller, si presedintele board-ului director al BASF, Kurt Block.

Romania importa de la Gazprom aproximativ o treime din necesarul national de gaze naturale, prin firmele WIEE si Imex Oil.

WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale rusesti tarilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale in Romania.

Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimetco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.

Gazprom va prelua astfel controlul integral asupra unor companii care au inregistrat anul trecut vanzari totale de 8,6 miliarde euro, potrivit Wall Street Journal.

Comunicatul companiei arata ca, in urma tranzactiei, Gazprom va putea evita repetarea intreruperilor de furnizare a gazelor catre Europa pe timp de iarna.

"Prim cresterea participatiilor la companiile de trading si depozitare de gaze vom continua cu succes eforturile comune de a asigura livrari fiabile de gaze Europei", a declarat in comunicat directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Gazprom este subiectul unei anchete antitrust a Comisiei Europene, care incearca sa determine daca grupul a incalcat legislatia europeana antimonopol prin impunerea unor preturi incorecte la gaze in contractele care leaga aceste tarife de cotatiile internationale ale petrolului, precum si daca a impiedicat anumite state sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaze. Gazprom respinge aceste acuzatii.

Schimbul de active anuntat miercuri trebuie aprobat de autoritatile de reglementare, iar Gazprom si BASF estimeaza ca tranzactia va fi finalizata pana la sfarsitul anului viitor.



Citeste si