19 Noiembrie 2012

Procuratura elena cere rejudecarea jurnalistului elen Costas Vaxevanis in dosarul "lista Lagarde"



Procurorii din Atena au dispus noi audieri si rejudecarea jurnalistului Costas Vaxevanis, achitat recent de un tribunal elen in dosarul in care a fost acuzat de incalcarea dreptului la viata privata prin publicarea unei liste cu 2.000 de greci cu conturi bancare in Elvetia, denumita "lista Lagarde".

Procuratura din Atena a anuntat vineri ca achitarea lui Vaxevanis, pe 1 noiembrie, a fost "incorecta din punct de vedere juridic", iar jurnalistul urmeaza sa fie rejudecat de o instanta mai inalta, scrie Financial Times, citat de Mediafax. Data noului proces nu a fost anuntata.

"Nu s-a mai auzit ca un procuror sa conteste decizia unui judecator daca interesul public nu este amenintat, iar in acest caz domnul Vaxevanis a servit interesul public", a declarat avocatul jurnalistului.

Cazul a atras atentia presei internationale. Revista de investigatii "Hot Doc", unde Vaxevanis este editor, a publicat in luna octombrie asa-numita "lista Lagarde", care cuprinde informatii despre 2.000 de greci care au conturi la sucursala elvetiana a bancii britanice HSBC.

"Niciuna dintre persoanele de pe lista nu l-a reclamat pe Vaxevanis pentru defaimare", a continuat avocatul jurnalistului.

Vaxevanis a fost achitat pe 1 noiembrie, instanta hotarand ca jurnalistul a actionat in interes public.

In urma achitarii sale, un procuror grec specializat pe probleme financiare a cerut parlamentului sa traga la raspundere doi fosti ministri de Finante care nu au luat masuri impotriva evazionistilor de pe lista.

Fostul ministru de Finante George Papaconstantinou a obtinut in 2010 lista de la omologul sau francez Christine Lagarde, in prezent director executiv al Fondului Monetar International.

Seful agentiei de administrare fiscala, Ioannis Kapeleris, a declarat ca Papaconstantinou i-a spus sa nu inceapa o ancheta.

Urmatorul ministru de Finante, Evangelos Venizelos, a trecut cu vederea problema.

Actualul ministru de Finante, Yannis Stournaras, a cerut autoritatilor franceze sa furnizeze o noua copie oficiala a listei.



Citeste si