Acest prim turneu in strainatate pe care Obama (foto) il intreprinde dupa realegerea sa, la 6 noiembrie, incepe duminica in Thailanda. El va fi primit de regele Bhumibol Adulyadej si va avea o intalnire privata cu premierul Yingluck Shinawatra, in contextul in care cele doua tari sarbatoresc 180 de ani de relatii diplomatice, scrie Mediafax.

Luni, presedintele american va efectua o vizita de doar cateva ore in Myanmar, in cadrul careia se va intalni cu omologul sau, Thein Sein, si o va revedea pe opozanta Aung San Suu Kyi, la doua luni dupa ce a primit-o la Casa Alba. Aceasta este prima vizita efectuata de un presedinte american in Myanmar.

Marti si miercuri Obama va fi primul presedinte american ca va efectua o vizita in Cambodgia, unde va asista la Summit-urile Asiei de Est (EAS) si Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Citeste si:

In marja acestor summit-uri, presedintele Statelor Unite va avea o intalnire privata cu premierul chinez Wen Jiabao si cu seful Guvernului japonez Yoshihiko Noda.

Secretarul de Stat Hillary Clinton il va insoti pe presedinte in fiecare etapa a acestui turneu, aparent ultimul turneu pe care il efectueaza impreuna, avand in vedere ca secretarul de Stat a anuntat ca nu mai doreste sa ramana la conducerea diplomatiei americane in al doilea mandat al lui Obama, care incepe in mod oficial pe 21 ianuarie.