Un indice al increderii consumatorilor si directorilor de companii a avansat la 85,7 puncte, de la 84,3 puncte, date revizuite, in octombrie, a anuntat, joi, Comisia Europeana. Economistii se asteptau ca indicele increderii sa stagneze la nivelul de 84,5 puncte anuntat anterior.

Zona euro a inregistrat doua trimestre de contractie pana la sfarsitul lunii septembrie, iar economistii estimeaza o continuare a scaderii PIB, cu 0,3%, in ultimele trei luni ale anului.

Intrucat masurile de austeritate submineaza increderea, iar somajul se afla la un nivel record, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a prognozat, in aceasta saptamana, contractii de 0,4% in acest an si de 0,1% anul urmator.

"Continuam sa consideram zona euro ca principala sursa de riscuri. Socurile financiare ar putea destabiliza situatia deja fragila, conducand la o noua revizuire negativa a proiectiilor economice", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

Euro s-a apreciat cu 3,6% fata de dolar in ultimele trei luni, intrucat liderii din zona euro au accelerat raspunsul la criza datoriilor, iar Banca Centrala Europeana s-a angajat la achizitii nelimitate de obligatiuni ale tarilor cu probleme de finantare.