"Nu exista vreo taxa de criza in sistem ungar. Regimul fiscal nu include niciun element temporar. Ceea ce am creat este sistemul fiscal al noului model economic ungar. In doi ani si jumatate am dat nastere unui nou model economic. Gata cu elementele temporare. Ceea ce exista va ramane in sistemul fiscal pentru o lunga perioada de timp", a afirmat premierul in interviul saptamanal la postul public de radio MR1, relateaza Mediafax.

El a precizat ca nu vor avea loc reduceri ale taxelor impuse bancilor, companiilor din energie si in general a taxelor impuse corporatiilor cu pozitie monopolista.

Intrebat despre posibilitatea transferului acestor costuri asupra populatiei, Orban a subliniat ca bancile nu pot transfera nici costul taxei pe tranzactii si nici al taxei speciale.

In privinta negocierilor cu FMI, Orban a aratat ca Ungaria a explicat in repetate randuri ca nu are nevoie de bani, ci de o plasa de siguranta, pe care nu a obtinut-o inca.

"Nu avem nevoie de banii de la FMI. Speculatorii financiari cumpara obligatiuni guvernamentale, ca si populatia, care nicicand nu a avut o incredere mai mare in statul ungar", a spus premierul.

El a adaugat ca populatia finanteaza tara din interior, vanzarile de obligatiuni in euro catre populatie au atins joi 100 de milioane de euro, astfel ca Ungaria nu are nevoie de pietele internationale pentru fonduri in valuta.

Orban a subliniat ca tara sta pe teren solid, cu scaderea somajului si a datoriei publice, un deficit bugetar de sub 3% din PIB si cresterea natalitatii.

In privinta inrautatirii ratingului suveran cu o treapta de catre Standard&Poor’s, saptamana trecuta, Orban a apreciat ca aceste retrogradari reprezinta vocea trecutului.