Grecia ar putea beneficia din nou de stergerea unei parti a datoriei statului, potrivit cancelarului Germaniei, Angela Merkel, o astfel de decizie fiind posibila, insa, doar dupa ce finnatele tarii sunt puse in ordine, potrivit presei germane, citate de New York Times
Merkel a declarat pentru tabloidul german Bild am Sonntag ca problema unei noi iertari de datorie poate fi reanalizata incepand din 2014.

"Cand Grecia va reusi intr-o zi sa se descurce cu veniturile pe care le are, fara a se imprumuta, atunci va trebui sa reevaluam situatia", a spus Merkel.

Guvernul german a respins anterior stergerea de noi datorii pentru Grecia, afirmand ca statul elen trebuie sa implementeze masuri de austeritate si reforme structurale in schimbul imprumuturilor externe.

Fondul Monetar International si multi economisti argumenteaza ca zona euro trebuie sa reduca datoriile statului pentru a se ajunge la o solutie sustenabila.

Grecia a fost salvata de la colpas financiar prin doua pachete de imprumuturi, in valoare totala de 240 de miliarde de euro, de la tarile zonei euro si FMI, dupa ce nivelul extrem de ridicat al indatorarii a pus statul in imposibilitatea de a se finanta de pe piata internationala. Ajutorul extern a fost conditionat, insa, de masuri dure de austeritate, pe care Grecia le-a respectat cu dificultate.

Statul elen a beneficiat de stergerea unei parti importante a datoriei si la inceputul acestui an, cand creditorii privati, intre care banci si fonduri de investitii, au fost nevoiti sa accepte pierderi de circa 100 de miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri