Spania ar putea avea probleme in a respecta tinta de deficit bugetar pentru acest an, stabilita la 6,3%, a declarat premierul Mariano Rajo, adaugand ca nu exclud cererea unui pachet de ajutor extern, potrivit presei locale, citate de AFP.

"Este foarte dificil de redus deficitul bugetar cu 2,6 puncte procentuale in contextul recesiunii, cu astfel de probleme de venituri si costuri ridicate de finantare", a declarat Rajoy intr-un interviu pentru cotidianul La Razon, transmite Mediafax.

In ultimele luni s-au amplificat speculatiile ca Spania va cere un pachet de ajutor extern pentru guvern, dupa ce statele zonei euro au anuntat in iunie un program de pana la 100 de miliarde de euro pentru sectorul bancar spaniol.

"Inteleg ca atunci cand vorbim de un ajutor extern ne referim la a cere Bancii Centrale Europene sa cumpere obligatiuni ale statului spaniol. Pana in prezent nu am considerat ca ar fi necesar, dar daca in viitor voi crede ca este in interesul nostru, nu voi ezita sa apelez la BCE", a spus premierul.

Guvernul a decis vineri sa nu creasca pensiile cu rata inflatiei in acest an, urmand ca acestrea sa fie majorate in 2013 cu 1-2%. Decizia a fost impusa de realitatea economica, a spus Rajoy.

Spania a introdus masuri de economisire la bugetul statului cu impact de peste 60 de miliarde de euro pana la sfarsitul anului 2014, iar premierul nu exclude noi programe de austeritate daca vor fi necesare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Isarescu NU crede ca Romania va avea deficit de 6,1% in 2021